dijous, 23 de juliol del 2009

Festes per espipellar

Què entenem per festes?

Com ja haureu pogut llegir, aquest blog tracta, entre altres manifestacions de la cultura popular, les festes populars amb un caire més o menys tradicional. Però... que entenem com a festa?

Les festes són esdeveniments socials, organitzats de forma pública o per un grup méso menys reduït de persones. Aquestes, suposen la realització d’un conjunt de rituals en els quals les persones marquen determinats esdeveniments, subratllen la transcendència d'un fet, o simplement són una font de divertiment. Poden suposar fórmules d’evasió, d’invocació de les collites, de celebrar els canvis, com a forma de dur a terme ritus de purificació... La celebració d’una festa suposa sovint reunir-se i desinhibir-se, moltes vegades a través de balls, músiques i menjars especials.

La paraula festa és d’origen llatí i comparteix l’arrel amb feria (fira) amb el significat de dia festiu. En el context de les societats occidentals podem parlar de festes populars, d’origen religiós o laic, de festes majors, de festes particulars... 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada