dijous, 23 de juliol del 2009

Les festes d'aniversari

Si observam el cas de les festes particulars d’aniversari, d’una banda aquest tipus de celebració presenta unes característiques comuns arreu del món, però d’un altra banda també trobarem que aquesta festa adopta rituals específics a les diferents societats on se celebra.

Així, si la tradició generalitzada en els països d’influència occidental, és cantar alguna cançó a la persona que compleix anys, a Mèxic, es costum cantar "Las Mañanitas".
A l’Estat Espanyol i a Argentina, s’acostuma a estirar de les orelles de qui celebra l’aniversari, tantes vegades com anys té, però en canvi als EUA, es donen tants baticuls o pessigades com anys es tenguin, i a Xile, qui celebra l’aniversari rep el que es coneix popularment com un manteo, el qual consisteix en agafar les quatre extremitats del festejat entre quatre persones per aixecar-lo tantes vegades com anys té.

Un costum molt estès al món occidental, és dur a terme rituals relacionats amb un pastís decorat amb espelmes. Aquests costums vénen de l’antiguitat i són d’origen pagà. El cercle d’espelmes formava part d’un ritual per protegir a qui celebrava l’aniversari dels mals esperits durant un any.

Actualment la persona que celebra l’aniversari formula un desig en silenci, encara que en alguns països són tres els desitjos formulats, just abans de bufar les espelmes. Si s’apaguen d’un solcop, es diu que els desigs que s’han demanat es realitzaran, sempre i quan no es contin a ningú.

A les festes d’aniversari mexicanes, en el cas que sigui un infant qui celebra l’aniversari, ocasionalment se sol trencar una pinyata plena de dolços o joguines.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada